que-es-la-geotermia

Què és la geotèrmia?

La geotèrmia és l’estudi de l’energia que s’obté a partir de la transformació de la calor originada sota la superfície de la terra. És una energia renovable i inesgotable, a la qual li podem donar múltiples usos quotidians.

 

Geotèrmia: Una alternativa a altres sistemes tradicionals

La geotèrmia és una font d’energia natural. Per tant, és un sistema més econòmic i ecològic que d’altres. Mitjançant la instal·lació d’una bomba de calor geotèrmica, es pot fer un molt bon ús d’aquesta energia que pot suposar una important disminució en l’energia que consumim a casa.

 

Com funciona una bomba de calor geotèrmica?

Aquestes bombes de calor utilitzen l’energia geotèrmica per tal de proporcionar l’escalfor necessària pel nostre dia a dia. Són compatibles amb tot tipus de sistema, la seva instal·lació és senzilla i són aparells silenciosos.

Com que l’energia prové de sota la superfície de la terra, el que fa aquesta bomba de calor és transportar-la a aquells aparells que s’encarreguen de la calefacció o refrigeració del nostre habitatge. Aquests aparells poden ser els radiadors o el sòl radiant, entre d’altres.

Hi ha diversos tipus d’aparells captadors d’energia geotèrmica. Els més utilitzats són els pous verticals, que requereixen poc espai i, debut a que s’instal·len a una major profunditat, s’aconsegueix una temperatura molt eficient i més estable, inclús durant els mesos més freds.

Per altre banda, també disposem d’uns sistemes més econòmics que són horitzontals, el rendiment del qual és menor pel que fa a la captació de calor, ja que no arriben a la mateixa profunditat que els pous verticals.

Aquests circuits requereixen un terreny més ampli que els pous verticals, el qual no pot estar asfaltat. Es requereix una zona que tingui, aproximadament, el doble d’amplitud de l’àrea o edifici que es pretén escalfar.

Per últim, en alguns casos concrets es pot instal·lar un sistema de captació d’aigües subterrànies. Aquesta instal·lació és més complexa i només es podrà realitzar en casos més específics, quan el terreny ho permeti. Mitjançant aquest sistema, la bomba de calor extreu l’aigua dels recursos subterranis més propers. En alguns casos, es requereix un permís o llicència especial.

 

Quines són les avantatges de la geotèrmia?

La geotèrmia té múltiples avantatges. Per exemple:

  • Suposa una important reducció de consum, ja que resulta molt més econòmica que una caldera de gas natural o gasoil.
  • Requereix poc manteniment i la instal·lació sol ser senzilla.
  • La geotèrmia és un sistema natural, motiu pel qual no té cap mena d’impacte negatiu sobre el medi ambient.

La geotèrmia és una energia renovable i costant. Dit d’altra manera, les condicions meteorològiques no afecten la producció de l’energia geotèrmica, ja que aquesta prové de l’interior de la terra. És un sistema que s’utilitza cada vegada més, i que es pot utilitzar en els habitatges per proporcionar tant calor com fred.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *