Efecte-hivernacle-que-es-i-per-que-es-tan-perillos

Efecte Hivernacle: Per Què és Tan Perillós

Què és l’efecte hivernacle? Per què és tan perillós?

Són dues de les preguntes claus de la nostra societat. 
De fet l’efecte hivernacle és el que ens permet viure en el nostre planeta, però amb el desequilibri de gasos que s’està provocant a l’atmosfera, principalment per l’ús de combustibles fòssils, pot arribar a provocar un canvi climàtic de repercussions imprevisibles, que sens dubte afectaria la societat tal com l’entenem ara.

La principal font d’energia que rep la terra és la que prové del Sol i en forma de radiació. Aquesta radiació travessa diferents capes de l’atmosfera on part d’ella és absorbida i una altra part arriba a la superfície de la terra escalfant la terra. Part d’aquesta radiació és reflectida i l’altre absorbida pels cossos i així agafen temperatura, així mateix aquests emeten radiació pel fet de tenir temperatura. Aquesta nova radiació de freqüència més baixa no és capaç de travessar l’atmosfera a causa dels gasos d’efecte hivernacle, com el CO2 i per tant queda retinguda en les capes baixes de la mateixa, provocant un escalfament global.

Per què s’anomena efecte hivernacle?


Perquè és el mateix efecte que es provoca en els cultius que necessiten més temperatura i es col·loquen en hivernacles. Així es col·loca un medi, normalment plàstic translúcid, que deixa passa la radiació del sol però confina en el seu interior la radiació emesa i reflectida pels cossos situats a l’interior, d’aquesta manera s’obté l’increment de temperatura necessari per a cultivar les plantes.

Aquest efecte en equilibri és el que permet que l’oscil·lació de temperatura de la superfície terrestre es mantingui estable permetent que el planeta sigui habitable tal com el coneixem. Tots hem pogut experimentar que les nits d’hivern estrellades acostumen a ser molt més fredes que si està ennuvolat, ja que el vapor d’aigua té un cert comportament de gas d’efecte hivernacle.

Per què és tan perillós l’efecte hivernacle?


Quan es produeix un desequilibri de la concentració dels gasos que produeixen efecte hivernacle, com és el que estem fent amb l’ús dels combustibles fòssils, es provoca un sobreescalfament de la terra. Aquest increment de temperatura afectaria la vaporització de l’aigua i a la circulació dels gasos dins de l’atmosfera, afectant les pluges, als vents i el moviment dels anticiclons i depressions canviant el clima tal com el coneixem, i per tant canviant completament el nostre entorn on estem adaptats des de fa milers d’anys.
Cal recordar que durant l’historia s’han produït diferents canvis climàtics no provocats per l’home, que han provocat grans canvis en el comportament humà en societats molt mes senzilles que la nostra, així un canvi climàtic brusc provocat per l’efecte hivernacle pot tenir conseqüències imprevisibles per a la humanitat.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *